A tot Z – Online Lingo

Online Lingo

A tot Z index

Blog – Blog is een afkorting die veel wordt gebruikt, maar de oorspronkelijke term is weblog. Een blog is eigenlijk niet veel meer dan een plek op het internet waar regelmatig artikelen worden geplaatst. Zo’n plek kan een speciaal blogplatform zoals WordPress.com zijn, maar vaak is een blog een gewone website waar regelmatig nieuwtjes op worden geplaatst.

Brand – ‘Brand’ als merk, naam, logo of slogan, ‘personal branding’ is als het gaat om jezelf als individu neer te zetten.

Call to Action – Met een goede call-to-action is er actie op je website. Een call-to-action, ook wel afgekort tot CTA, is een oproep aan de bezoeker die overeenkomt met het doel van de website of van de desbetreffende pagina. Voorbeelden hiervan zijn offerte aanvragen, brochure aanvragen, afspraak maken en lees meer. Ook: CTA of Oproep tot Actie.

Conversie – Conversie (of conversieratio) is een begrip dat in online marketing wordt gebruikt. Met conversie bedoelt men het percentage bezoekers dat tot een transactie overgaat. De transactie zal meestal een aankoop zijn bij een webwinkel, maar het kan net zo goed het afsluiten van een verzekering of telefoonabonnement zijn, of contact opnemen, of inschrijven voor een blog.

CTA – Met een goede call-to-action is er actie op je website. Een call-to-action, ook wel afgekort tot CTA, is een oproep aan de bezoeker die overeenkomt met het doel van de website of van de desbetreffende pagina. Voorbeelden hiervan zijn offerte aanvragen, brochure aanvragen, afspraak maken en lees meer. Ook: Call to Action of Oproep tot Actie.

Eenmanszaak– Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij één persoon in alle opzichten verantwoordelijk is voor de onderneming. De eenmanszaak is een economische activiteit van de natuurlijke persoon die de onderneming drijft. Al betreft de bedrijfsvorm een eenmanszaak, kan deze wel personeel in dienst hebben.

Google Analytics – Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de beheerder van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.

Google Search Console – Google Search Console is een gratis dienst van Google.  Met deze dienst kun je als website eigenaar / beheerder de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google bijhouden en controleren. Ook :“Webmaster tools” of “Webmaster hulpprogramma’s”.

Niche – Een nichemarkt, vaak ook aangeduid met alleen het woord niche, is een specifiek, vaak klein, afgebakend en bewerkbaar deel van een markt. Nichemarkten kennen minder concurrentie dan de hoofdmarkt; sommige nichemarkten kennen zelfs maar één aanbieder.

Oproep tot Actie – Met een goede oproep tot actie is er actie op je website. Een oproep tot actie, ook wel afgekort tot CTA, is een oproep aan de bezoeker die overeenkomt met het doel van de website of van de desbetreffende pagina. Voorbeelden hiervan zijn offerte aanvragen, brochure aanvragen, afspraak maken en lees meer. Ook: CTA of Call to Action.

Responsive – Simpel gezegd passen responsive websites zich aan aan het scherm waarmee een bezoeker de website bekijkt. Of dit nu een desktop monitor is, een tablet, of een smartphone. Er is slechts één website, waarvan de layout zich aanpast aan de resolutie van het beeldscherm.

SSL-certificaat – zie TLS-certificaat.

Stockfoto –  Een stockfoto is letterlijk een “foto op voorraad”. Dit is een foto die niet voor jou is gemaakt maar onderdeel uitmaakt van een verzameling. Je kunt gratis stockfoto’s gebruiken of betaalde. 

TLS-certificaat – Wat we nu vaak een SSL-certificaat noemen, is eigenlijk een TLS-certificaat. TLS staat voor Transport Layer Security en is een verbeterde en veiligere versie van SSL. Wij noemen onze beveiligingscertificaten nog SSL omdat dit nog altijd de meestgebruikte term is. Maar wanneer je een SSL certificaat aanschaft, koop je in werkelijkheid een TLS certificaat zodat je van de best beveiligde optie gebruikmaakt. Met de ontwikkeling van TLS zijn vele kwetsbaarheden die voorkomen in oude SSL protocollen verholpen en zijn nieuwe beveiligingsmechanismen toegevoegd. 
TLS zorgt ervoor dat de data die verstuurd wordt tussen de gebruiker en de website of tussen systemen wordt versleuteld en zo onleesbaar wordt gemaakt. Hiervoor worden encryptie-algoritmen gebruikt om de data zo te coderen dat anderen dit niet kunnen lezen wanneer het wordt verzonden. Deze informatie kan van alles zijn, het hoeft niet per se om gevoelige informatie te gaan, maar ook bijvoorbeeld creditcardinformatie of adresgegevens worden verzonden via zo’n verbinding. De wet eist dat persoonsgegevens ‘adequaat’ worden beveiligd tegen misbruik en ongeautoriseerde toegang. Veruit de meest gebruikte en gemakkelijkste oplossing om dit in te regelen is via het gebruik van een SSL (TLS) certificaat.

 zzp’er – Een zzp’er is een zelfstandig ondernemer die geen personeel in dienst heeft: het staat dan ook voor zelfstandige zonder personeel. Om te bepalen of er sprake is van een ondernemer, gelden de volgende criteria, die ook door de Belastingdienst in het kader van de inkomstenbelasting gehanteerd worden:

  • zelfstandigheid bij de inrichting van de eigen werkzaamheden en het uitvoeren daarvan;
  • het voor eigen rekening en risico verrichten van werkzaamheden;
  • het gericht zijn op, het perspectief hebben van, het maken van winst;
  • bekendmaking van het ondernemerschap;
  • het streven naar meerdere opdrachtgevers.

Deze index bouw ik gaandeweg op. Heb je toevoegingen en wijzigingen? Ik hoor ze graag.

Reageren

avatar
  Subscribe  
Abonneren op